Cricau - Festivalul cetatilor dacice

Lupul

Prima data cand am auzit de localitatea Cricau, a fost de la un prieten. Sunt mandru sa-i pot spun prieten, desi nu ne-am vazut decat de cateva ori, iar in rest, intalniri in lumea virtuala sau telefon. Este un om minunat, cu numele de Mugur Pop.
Un om care nu uita ca pe aceste meleaguri cu mii de ani in urma, umblau "dacii cei mai drepti si mai viteji dintre traci" si se doreste a fi un mandru urmas al lor. Nu este singurul, stiu, insa pe mine acest om m-a uns la suflet. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
Localitatea Cricau este legata de daci, atat prin istorie cat si prin prezent. Festivalul Cetatilor Dacice s-a tinut de doua etape aici. Ce este Festivalul cetatilor dacice? Nu stiu, insa sper data viitoare sa fiu mai bine pregatit.

Deci spre Cricau! Sus in masina si impreuna cu niste prieteni, am pornit spre una din portile Muntilor Apuseni, Alba-Iulia si apoi spre Zlanta. Stop! Nu spre Zlatna! http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ "Trebuie sa faci dreapta de la Sard, apoi prin Ighiu si iar la dreapta" imi spuse alt prieten, "fierarul" festivalului. Treci de Bucerdea Vinoasa si iata ai ajuns la Cricau.

Cam devreme am ajuns... abia au inceput pregatirile pentru intreceri. Conform programului, prima "adunare" era la Bucerdea Vinoasa la crama veche. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Mama, mama, si eu nu am dublura la volan. Nu sunt "bautor profesionist", insa aici gaseste un vin de nota 10+ si parca ma tragea ata sa-l degust. Mai ales ca era versiunea "demo" si freeware pe deasupra. Inghit in sec, privesc la altii si mai imbuc o bucata de clatita cu urda, oferita cu marinimie de gazde.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ In crama s-a tinut o prezentare a festivalului a zonei viticole si o premiere a unor producatori locali. Dat fiind locatia, dupa prezentare, nu a putut lipsi si o degustare de vinuri.
Si cum nu poti bea pe stomacul gol gazdele primitoare au pusi o bucata de slana, branza, ceapa si o clatita.

Oameni darnici, ce mai!

De aici se merge in sus la Piatra Craivii... insa doar cei care si-au aranjat de culcare... ca o fi noapte alba... dar capul jos tot mai trebuie sa-l pui. Am cortul, insa suntem cu "doamnele" si daca mai vrem sa primim invoire si altadata... trebuie cautat ceva mai de "Doamne Ajuta". As fi dorit sa merg si eu pe deal, insa era musai de gasit loc de dormit. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Umblat, cautat, totul era ocupat.

Cand sa renutam, de la o pensiune care era ocupata, ni se spune ca tocmai s-a eliberat o camera. Ocupantii erau chemati acasa, cu treburi. Perfect, cazat rapid, luat ceva scurt in gusa, pauza de 2 ore cu o scurta baita in bazinul din curte si fuga iarasi la Cricau (vreo 8 km maxim).

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Hai pe deal ca acolo se contruieste scena si se vad si niste corturi. Un munte de om, apare de langa niste pomi.

L-am recunoscut pe Mugur (dupa poze) si ne-am deschis sufletele, pe viu, cum vine vorba. Se pare ca in relatiile umane exista niste "semnale" nevazute, care ne fac sa ne apropiem unii de altii sau dimpotriva, sa nu ne "inghitim".

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
La noi a functionat spre bine, astfel ca ne-am pierdut un timp in povesti, pana cand am fost recuperat de sotie si prieteni.
As fi putut sa stau ore intregi, ai ce povesti cu acest om sau mai bine zis ai ce asculta.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
In jur se repeta de zor pentru reprezentatia de maine.
Daci si romani la un loc repetau de zor nebagand de seama "chibitii" care comentau de pe margine sau faceau haz de anumite situatii comice.

A inceput spectacolul de seara invitat Baniciu (pe asta l-am retinut) si multi altii (mda, lecitina). Pacat ca la intalnirile acestea, cu iz istoric si de legenda, apar inevitabil manelele, kitchul si nesimtirea. Dar asta este... trebuie sa le avem pe toate. Spectacol frumos pe scena. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Apoi Rugul Dacilor aprins in miez de noapte... apoi m-a prin somnul si a trebuit sa ne intoarcem la pensiune.

De dimineata facem o iesire pana la Iezer.
Este minunat, ne spune gazda noastra, trebuie sa mergeti! Pai, hai sa vedem. Drumul este bun, da-i "bice". Stop, a-ntaia. Nu se poate! Mi-ar fi trebuit o masina de teren. Drumul era ca dupa bombardament. Peisajul minunat. Pe aici ar fi bine sa facem o iesire de cateva zile, cu bicicletele si fara graba. Acuma vrem sa prindem si intrecerile care incep pe la ora unu.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Pe vale in sus, aici o casa, aici alta, pierdute in spatiu si timp.

Uite masina de spalat ideala, nu are nevoie de curent.

Mda, insa nici nu spala cu apa calda. As vrea sa ma dau mai aproape, insa nu se poate, lui Ciobanel nu-i plac strainii. Mai sus, cand credeam ca nu mai ajungem, in fata ochilor a aparut Iezerul strajuit de culmile impadurite.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Am tras aer in piept (fain aer, nu ca cel dintre blocuri) si am pornit spre coada lacului. Te uiti in stanga, vezi o floare prin apa mai sare un pastrav... dar tulai, ce se aude, acolo?! Urlete, nebunie. Cum naiba au ajuns aia cu masinile pana la coada lacului?! Clar hai inapoi ca nu mai avem ce face pe aci, decat sa ne enervam.
A doua zi de spectacol, este pe un teren in marginea localitatii.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ "Dacii si Romanii", prezentarea "actorilor" a armamentului si a tacticilor de lupta. Toata lumea, tinea cu toata lumea. A fost distractiv pentru cei veniti pentru distractie, instructiv pentru cei pasionati de istorie. Aceste manifestari sunt rodul unei pregatiri acerbe si stiintifice (dpdv istoric) al unor oameni de specialitate: profesori si studenti. Sunt si pasionati de istorie pe langa ei, insa cu un bogat arsenal de cunostinte in domeniu.
Soare, zapuseala, semne de ploaie dupa-masa. Pacat, prietena noastra a dat semne de alergie :( La soare la praf sau poate la prostia si aroganta unor din auditoriu...cine stie. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Ei na, poftim: nu mai auzim nimica deoarece a aterizat un elicopter. Am mai auzit ca au mai mers unii la supermarket... asa ca nu ne mai miram. Trebuie sa plecam. Lupii albi condusi de http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Gerula au reusit sa anihileza legiunea romana. Nu-l mai vad pe Mugur, pacat as fi vrut sa-mi iau la revedere de la el. As putea sa-l sun pe mobil, dar nu se face. Incerc telepatic sa-i transmit urari de bine. Departe in lanul de grau doi calareti se indeparteaza. Grabesc pe drumul de casa cu ploaia in spate. Inca este liber, nu au plecat toti spectatorii.

A fost frumos, m-am intalnit cu Gerula, capetenia Dacilor Liberi.

nota: Ultima imagine este primita de la Mugur (notific acest lucru pentru a nu ma certati ca nu este facuta de mine ). Pentru cei interesati alte linkuri cu imagini de la festival:
Imagini de la Terra Dacica
Imagini de pe site-ul zanelor
Si unele pe picasa

Citeste mai mult!

Pe Magura

Pe Magura
Magura Cisnadiei sau a Cisnadioarei, sti unde este? Eu stiu, poate si tu... prietenii stiu de ce. Inca din copilarie, colindand padurile am fost atras de "gogoloi", fiind aproape, era usor de ajuns. Nu prea aveam cu cine... insa din cand in cand mai gaseam amatori.
Si dupa ani de uitare, datorita unui prieten bun originar din Cisnadie, s-a reluat obiceiul. In fiecare an, incepand din 2005, in preajma anului nou plus minus o luna plecam cu "catel si purcel" pana in goliste. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/


Nasol de mers pe jos prin oras pana in marginea padurii... insa nu-i bai cateodata se mai ofera si o ocazie care ne mai scuteste de marsul de apropiere. Toata lumea sus, care pe unde apuca, si baga-i mare!

Mama, mama... sa-ti cada nasul nu alta. -18 grade afara + "vajaiala" de pe platforma... s-au adunat ceva cu minus. Nu-i soare da-s buni ochelarii: nu ingheata lacrimile. Hai cu tata, usurel am ajuns la marginea padurii... ca scopul sedintei era parca plimbarea.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/


Nici unul dintre noi nu este "montaniard" cu acte in regula, insa toti suntem "topiti" dupa iesirile in natura si cel putin o data pe an cand facem iesirea pe Magura ne intalnim cu placere. Invoiala este de la cucoane, asa ca facem o fecioreasca.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/

"Cand s-au rupt copacii astia a fost o iarna foarte grea" - povesteste Nelutu. "care nu s-a indoit, s-a rupt ca acesta de aici. Am plecat cu Tedy cu drujba si am croit loc de trecere. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/ Asta ca si altii, stau marturie".



Lungind vorba, lungind pasii ne aliniaram pe poteca. Vreme neguroasa. "lasa ca sus o sa fie soare"- ne incurajam - " nu-i nici prima nici ultima data cnd jos este ceata si sus este soare". Da-i inainte, ca sus tre' sa frigem ceva iar vinul daca nu-lincalzim putin nu are nici un farmec.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/

Suntem toti? Sa facem o poza... asa ca cel putin sa stim cati am plecat. Asta-i din 2007. Mai sunt si din alti ani. Noi sutem mai putin sau mai multi, depinde de conjunctura. Magura insa este tot timpul aici, semeata si parca de fiecare data altfel. Ne asteapta, stie ca o sa venim, mai repede sau mai tarziu... depinde de timpul liber si de zapada.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Hai baieti ca mai este pana in goliste!

Si parca se si lumineaza... na asta este: http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/ iarasi a fost cu noroc! Sus va fi soare... poate facem si putin plaja.
Catre goliste!
Greu la deal, ti se face sete. Nu trebuie uitat ca te deshidratezi usor pe iarna pe frig si facand efort. Unii mai mananca putina zapada... sunt pro si contra legat de acest obicei.



Oricum un ochi de apa se gaseste si de cate ori am baut de aici nu am patit nimica. Inca pe aici nu au ajuns Homos Nesimtitus sa arunce tot felul de prostii, iar daca a trecut peste 7 pietre este buna. O bagi in plosca, plosca sub haina si se mai domoleste... daca nu asa putin, cate putin.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Frumusete prin padure, pana si Ozi fuge de flutura urechile si nu a mancat "chapi".
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Natura scoate tot cei bun din om, dar numai din oamenii buni.

Da' noi ce suntem?!
Oameni buni!

No, hai ca-i musai sa ne si intoarcem! Uitem ca am iesit in goliste.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Musai sa ajungem si pana sus, nu se poate sa ne oprim desi cineva ar trebui sa faca si focul. Hai ca mergem pana sus, bagam un ochi, ca apoi la vale merge iute si facem si nitica prajeala. Io musai sa fac ceva, asa, "ala Ray Mears".
Hai la deal, da' o tzara de zapada, tot este. Hai sa-l prindem pe Nelu pana nu sa scoboara soarele.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Cine-i Nelu?
El este, cel de langa mine.

Nelu este prieten bun! Scump la vedere, ca are si el treaba ca toata lumea, ca doar nu-i parlamentar.
Apicultor de baza si asta inseama lucru, nu gluma. Ca numa' cine nu stie zice ca mierea se face usor...

Cine sunt eu?
Cel de langa Nelu, cel cu ochelari.

No ca amandoi avem ochelari, bata-ne sa ne bata... da numa' sa poate ca suntem doi. Io mi-s cel cu ochelari de soare si poza asta este din 2007... ai traia Alma saraca... catelusa din prim plan.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/


Da' v-ati prostit nu gluma, parca sta sa zica Ozi, eu am venit sa alerg! Pana sus nu mai este mult si ce fain este sa vezi cum fierbe valea Sadului. Jos de jur imprejur negura, la noi soare si frumos.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/ Ai curatit plamanii nu gluma, pofta de mancare este, de acuma incolo focul, carnea si cupa de vin sunt ale tale daca ajungi la vatra la timp.

Unde ne-am aciuat noi, este oleaca de adapost. Daca esti de al casei il gasesti si mai poti folosi cu grija, un vas, un lemn uscat pentru a pornit focul mai usor si chiar un loc de pus capul jos, in cazul ca te apuca noaptea. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/

Regulile sunt pentru cei care nu sunt de-ai casei si este nevoie sa li se reaminteasca...

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/ Na ca fierbe vinul,fain.

Langa sunt si niste frigarui ciudate. "Sobolanii lui Cipi" spune Ovidiu.
Aia?!
Aia, era la inceput, cei din 2009 au fost si mai mandrii. Chiar si Nelutu a vrut o poza cu ei (doar poza... mai mult nu primeste decat daca se poarta frumos).

Iar' dupa ce s-au rumenit, doar cu brisca am mai reusit sa-i indepartez pe doritori. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Se vorbea de un inceput de criza, la vremea respectiva.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Deci sa inchinam in cinstea crizei si cand ne va fi mai criza.... asa sa ne fie.
Asa ca toata lumea sa inchine, apoi stingeti focul; lucrurile din bordei puse la loc, nu lasati gunoaie, rucsacii in spate si la drum... ca mai trebuie sa si coboram si nu toti locuim in Cisnadie.

Suntem toti? Daca suntem cel putin toti din poza de la urcare, este ok.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
Hai la vale acuma... ca daca urci trebuie sa si cobori.
Pe sub fagul ala cazut de cativa ani, de o taiat cale prin el Nelu, cu drujba? Pai cam pe acolo, numa' sa ajungem la vale.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/pe_magura/ Ca unii daca si-o carat si doagele cu ei, musai sa lunece la vale. No "copacel, copacel"... ca numai un cap ai si copacii sunt o multime.
Da' s-o dat cu schiurile? S-o dat. Si-a facut damblaua dupa cum se spune.Si usor nu a fost ca pe lanag faptul ca sunt multi mai sunt si doborati de vant.

Bai, se face seara si noi ne luaram cu vorba. Si ce gheata pe drum... cum ajungem pana la Sibiu acuma?
Vine fiu-meu si ne ia cu masina, zice Flavian. Bun, asta bun este. Bun si un baiat la casa omului, si cu masina.


Cel putin pentru etapele pre si post mergatoare.

Si imagini or mai fi, pentu cei interesati... ca asta-i poveste de cativa ani. Da-i greu sa le pui pe site asa... sa para aruncate, sti si voi. Doar domnul Google, ne-a dat ceva spatiu, asa ca le puteti vedea pe aici si pe acolo si ar mai fi ceva si dincolo, ca am fost in mai multi ani, s-om tot mere.

Citeste mai mult!