Cricau - Festivalul cetatilor dacice

Lupul

Prima data cand am auzit de localitatea Cricau, a fost de la un prieten. Sunt mandru sa-i pot spun prieten, desi nu ne-am vazut decat de cateva ori, iar in rest, intalniri in lumea virtuala sau telefon. Este un om minunat, cu numele de Mugur Pop.
Un om care nu uita ca pe aceste meleaguri cu mii de ani in urma, umblau "dacii cei mai drepti si mai viteji dintre traci" si se doreste a fi un mandru urmas al lor. Nu este singurul, stiu, insa pe mine acest om m-a uns la suflet. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
Localitatea Cricau este legata de daci, atat prin istorie cat si prin prezent. Festivalul Cetatilor Dacice s-a tinut de doua etape aici. Ce este Festivalul cetatilor dacice? Nu stiu, insa sper data viitoare sa fiu mai bine pregatit.

Deci spre Cricau! Sus in masina si impreuna cu niste prieteni, am pornit spre una din portile Muntilor Apuseni, Alba-Iulia si apoi spre Zlanta. Stop! Nu spre Zlatna! http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ "Trebuie sa faci dreapta de la Sard, apoi prin Ighiu si iar la dreapta" imi spuse alt prieten, "fierarul" festivalului. Treci de Bucerdea Vinoasa si iata ai ajuns la Cricau.

Cam devreme am ajuns... abia au inceput pregatirile pentru intreceri. Conform programului, prima "adunare" era la Bucerdea Vinoasa la crama veche. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Mama, mama, si eu nu am dublura la volan. Nu sunt "bautor profesionist", insa aici gaseste un vin de nota 10+ si parca ma tragea ata sa-l degust. Mai ales ca era versiunea "demo" si freeware pe deasupra. Inghit in sec, privesc la altii si mai imbuc o bucata de clatita cu urda, oferita cu marinimie de gazde.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ In crama s-a tinut o prezentare a festivalului a zonei viticole si o premiere a unor producatori locali. Dat fiind locatia, dupa prezentare, nu a putut lipsi si o degustare de vinuri.
Si cum nu poti bea pe stomacul gol gazdele primitoare au pusi o bucata de slana, branza, ceapa si o clatita.

Oameni darnici, ce mai!

De aici se merge in sus la Piatra Craivii... insa doar cei care si-au aranjat de culcare... ca o fi noapte alba... dar capul jos tot mai trebuie sa-l pui. Am cortul, insa suntem cu "doamnele" si daca mai vrem sa primim invoire si altadata... trebuie cautat ceva mai de "Doamne Ajuta". As fi dorit sa merg si eu pe deal, insa era musai de gasit loc de dormit. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Umblat, cautat, totul era ocupat.

Cand sa renutam, de la o pensiune care era ocupata, ni se spune ca tocmai s-a eliberat o camera. Ocupantii erau chemati acasa, cu treburi. Perfect, cazat rapid, luat ceva scurt in gusa, pauza de 2 ore cu o scurta baita in bazinul din curte si fuga iarasi la Cricau (vreo 8 km maxim).

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Hai pe deal ca acolo se contruieste scena si se vad si niste corturi. Un munte de om, apare de langa niste pomi.

L-am recunoscut pe Mugur (dupa poze) si ne-am deschis sufletele, pe viu, cum vine vorba. Se pare ca in relatiile umane exista niste "semnale" nevazute, care ne fac sa ne apropiem unii de altii sau dimpotriva, sa nu ne "inghitim".

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
La noi a functionat spre bine, astfel ca ne-am pierdut un timp in povesti, pana cand am fost recuperat de sotie si prieteni.
As fi putut sa stau ore intregi, ai ce povesti cu acest om sau mai bine zis ai ce asculta.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/
In jur se repeta de zor pentru reprezentatia de maine.
Daci si romani la un loc repetau de zor nebagand de seama "chibitii" care comentau de pe margine sau faceau haz de anumite situatii comice.

A inceput spectacolul de seara invitat Baniciu (pe asta l-am retinut) si multi altii (mda, lecitina). Pacat ca la intalnirile acestea, cu iz istoric si de legenda, apar inevitabil manelele, kitchul si nesimtirea. Dar asta este... trebuie sa le avem pe toate. Spectacol frumos pe scena. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Apoi Rugul Dacilor aprins in miez de noapte... apoi m-a prin somnul si a trebuit sa ne intoarcem la pensiune.

De dimineata facem o iesire pana la Iezer.
Este minunat, ne spune gazda noastra, trebuie sa mergeti! Pai, hai sa vedem. Drumul este bun, da-i "bice". Stop, a-ntaia. Nu se poate! Mi-ar fi trebuit o masina de teren. Drumul era ca dupa bombardament. Peisajul minunat. Pe aici ar fi bine sa facem o iesire de cateva zile, cu bicicletele si fara graba. Acuma vrem sa prindem si intrecerile care incep pe la ora unu.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Pe vale in sus, aici o casa, aici alta, pierdute in spatiu si timp.

Uite masina de spalat ideala, nu are nevoie de curent.

Mda, insa nici nu spala cu apa calda. As vrea sa ma dau mai aproape, insa nu se poate, lui Ciobanel nu-i plac strainii. Mai sus, cand credeam ca nu mai ajungem, in fata ochilor a aparut Iezerul strajuit de culmile impadurite.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Am tras aer in piept (fain aer, nu ca cel dintre blocuri) si am pornit spre coada lacului. Te uiti in stanga, vezi o floare prin apa mai sare un pastrav... dar tulai, ce se aude, acolo?! Urlete, nebunie. Cum naiba au ajuns aia cu masinile pana la coada lacului?! Clar hai inapoi ca nu mai avem ce face pe aci, decat sa ne enervam.
A doua zi de spectacol, este pe un teren in marginea localitatii.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ "Dacii si Romanii", prezentarea "actorilor" a armamentului si a tacticilor de lupta. Toata lumea, tinea cu toata lumea. A fost distractiv pentru cei veniti pentru distractie, instructiv pentru cei pasionati de istorie. Aceste manifestari sunt rodul unei pregatiri acerbe si stiintifice (dpdv istoric) al unor oameni de specialitate: profesori si studenti. Sunt si pasionati de istorie pe langa ei, insa cu un bogat arsenal de cunostinte in domeniu.
Soare, zapuseala, semne de ploaie dupa-masa. Pacat, prietena noastra a dat semne de alergie :( La soare la praf sau poate la prostia si aroganta unor din auditoriu...cine stie. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/

Ei na, poftim: nu mai auzim nimica deoarece a aterizat un elicopter. Am mai auzit ca au mai mers unii la supermarket... asa ca nu ne mai miram. Trebuie sa plecam. Lupii albi condusi de http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/evadari/plimbari/cricau_2009/ Gerula au reusit sa anihileza legiunea romana. Nu-l mai vad pe Mugur, pacat as fi vrut sa-mi iau la revedere de la el. As putea sa-l sun pe mobil, dar nu se face. Incerc telepatic sa-i transmit urari de bine. Departe in lanul de grau doi calareti se indeparteaza. Grabesc pe drumul de casa cu ploaia in spate. Inca este liber, nu au plecat toti spectatorii.

A fost frumos, m-am intalnit cu Gerula, capetenia Dacilor Liberi.

nota: Ultima imagine este primita de la Mugur (notific acest lucru pentru a nu ma certati ca nu este facuta de mine ). Pentru cei interesati alte linkuri cu imagini de la festival:
Imagini de la Terra Dacica
Imagini de pe site-ul zanelor
Si unele pe picasa

2 comentarii :

  1. Sa stii ca te invidiez si nu pentru faptul ca nu ai sofer de schimb :)
    PS Dacii aveau elicopter ?

    RăspundețiȘtergere
  2. :) cei cu elicopterul nu aveau nimica comun nici cu dacii nici cu noi cei "de rand".

    As vrea sa stiu pentru ce ma invidiezi... ma gandesc ca pentru "evadari", ca pentru partea cu soferul, ai zis singur ca nu.

    RăspundețiȘtergere