Prima teaca

Prima teaca
Nu stiu cum sunteti voi... insa eu cateodata las lucruri nefacute, pana in momentul cand am nevoie de ele.

Uite asa s-a intamplat si cu teaca cutitului al carui maner l-am facut cu ceva timp in urma. Aveam o iesire de facut cu colegii, cu cortul, si cum era sa plec fara cutit?!

Dar si mai rau, cum era sa plec cu un cutit fara teaca?!
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/ Tema cutitului a fost "o noua viata" (materiale recuperate), deci trebuia mers pe aceeasi linie. Zis si facut.
O cizma a sotiei, pe care nu m-am indurat sa o arunc (cizma, nu sotia), avand in vedere ca era din piele naturala (din nou ma refer la cizma nu la sotie), a fost sursa de piele necesara confectionarii tecii.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/ M-am hotarat sa fac un model cu o cusatura pe lateral. Am vazut eu undeva pe net si mi-a cazut cu tronc.
Cu ajutorul unei foi de hartie si folosind cutitul am incropit un croi, folosit mai apoi la decuparea bucatii de piele.

Problema cu acest tip de croi, este faptul ca teaca poate fi deteriorata de taisul cutitului, ca da, cutitul ar fi bine sa fie si ascutit. Pe unele site-uri am vazut ca exista un fel de protectie de lemn sau os ce se pune in interiorul tecii.
La os am renuntat; nu mai aveam chef de miros de dentist in balcon (cam acesta este mirosul cand tai osul cu flexul).
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/
Solutia ar fi fost o folie subtire de plastic.
Una verde?
Perfecta!
Ati prins ideea? Neumarkt, va spune ceva?
Eee... dar pana sa ajung la plastic, trebuia scoasa berea din ea. Nu sunt eu sugativa, insa am dat ce a fost mai bun din mine. Aveam nevoie de material ;). Nu aveam prietenii aproape... desi la acest tip de evenimente si dusmanii te ajuta.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/
Pielea bine udata, cutitul invelit cu folie alimentara, sa nu "raceasca" de la umezeala si sa trecem la lucru.

Cleme, ace, brice si... patente, pentru ajutor si prelungitor de degete. Impusatura cu impusatura, am reusit sa ajung la o forma cat de cat apropiata de ce doream. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/

Nu se prea forma bine pielea, probabil fiind tratata diferit de cele pe care le vedeam prin tutorialele de pe net, deci am luat hotararea de a lasa oarecum la format peste noapte.
Prinsa bine in cleme.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/
Mi-ar fi placut sa fac si ceva modele prin presare (tot cum vazusem pe net), insa piela nu s-a lasat usor "influentata".

Decizie rapida: sa-i fac in partea de jos niste modele simple. Am apelat la o menghina si un tais de rindea ruseasca.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/ Bune si astea, cel putin nu este piela neteda.

In final nu a mai fost timp de bibileala (era ora 22, a doua zi plecam) si in loc de o agatatoare de piele am folosit un snur asemanator cu cel folosit pentru cutit.

Adevarul est ca si-a facut treaba, insa tare imi este frica de faptul ca solutia provizorie va ramane definitiva...:( http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/

Cand totul a fost gata, am fost multumit de rezultat. Cutitul intra bine in teaca, nici prea larga nici prea stramta.

Iar cel mai important este ca aveam o teaca si era facuta mine. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/prima_teaca/

3 comentarii :

  1. Frumos :)

    Pielea aceea pe care o vezi pe net e piele de vita si o poti forma misto si imprima prin presare. Asta caut si eu de ceva timp. Cizmele sotiei este posibil sa nu fi fost din piele de vita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci numai pielea vita se poate forma?
    Eu credeam ca depinde de un anumit tratament, gen argasire.
    Cizmele erau din piele de porc. Oricum nu aveam de ales si nu puteam sa plec cu cutitul "in straita".

    RăspundețiȘtergere
  3. Din ce m-am documentat eu se pare ca pielea de vita tabacita vegetal (vegetable tanned) are proprietatile de modelare si sculptare cele mai bune. Acasa am facut si eu o teaca la un cutit dintr-un sort de sudura din piele de porc si la fel am incercat dar nu prea am reusit. In schimb dupa ce am vopsit teaca cu crema de ghete, pielea s-a mai intarit si a luat forma cutitului.

    Oricum cele mai bune rezultate se obtin cu piele nevopsita. Dupa ce ii dai forma o vopsesti cu ceva.

    Cica apa cu soda ar intari pielea:
    Tips for hardening leather:
    By soaking leather in a soda solution (approx. 5-10 tablespoons per 3 liters of water, 20 minutes), it becomes more shapable, and will hardened once it dries (the word sode is derived from the latin word solidur meaning hard). This is particularly recommended when shaping soft and semi-soft leather into knife sheaths and other shapes. The leather gets a bit darker during the process and takes on a wonderful patina.

    RăspundețiȘtergere