Pledoarie ptr samanta

Seminte
Samanta... nimica toata, o spargi intre dinti si scuipi invelisul.
Mda, este si asta o abordare, insa nu acest aspect vreau sa-l prezint.
Samanta reprezinta scopul fructului, ce are el mai bun. De multe ori este vazuta ca ceva de care trebuie sa scapam, ca duce calitatea in jos... total gresit!

Samanta este viitorul fara de care prezentul nu ar mai avea nici un rost.
Samanta este microcosmosul care contine "invatatura" de milenii a plantei. Tot efortul plantei este concentrat spre viitor.
Fructul este mai bun doar pentru a te imbia sa pastrezi samanta.

Ne-am indepartat de aceasta activitate, care de fapt este baza a tot ce exista pe pamant. Din comoditate... din canalizarea activitatii pe nise inguste, care sa ne permita a avea bunul comun (banul); pe care sa-l schimbam in bunul necesar (necesar existentei, mancarea). Cateodata tot acest flux are un randament scazut... dar in fine asta este alta poveste.

Dar sa nu "deraiez" de la subiectul "seminte". Semintele inseamna viitor. Daca ai o samanta buna ai un viitor bun si trebuie sa te ingrijesti din timp de ele. Si tara asta are niste "seminte" care daca se pierd, adio viitor. Na ca iarasi am luat-o gresit.

Deci semintele... degeaba le ai, daca nu sunt de calitate s-au daca nu le-ai folosit la timp.
Se aplica si la propriu si la figurat... In continuare o sa ma refer... la "propriu" si poate va prinde bine cuiva.

De ceva cativa ani incerc sa mentin 4 soiuri din cele care cresteau in gradina parintilor. Nu ma intrebati ce soiuri sunt... eu le recunosc dupa caracteriticile fizice si le-am pus niste indicative simple M1,M2,M3,M4, iar pentru a le pastra, ma ingrijesc personal de colectarea semintelor in fiecare an. Nu este mare filozofie insa tin cont de niste reguli:
- fructele (rosiile) sa fie cat mai mature, in general imi insemn viitoarele surse de seminte, legand o ata de codita ei.
- sunt printre primele aparuter si care nu au semne de boala.
- le aleg pe cel care au caracteristicile cele mai bine puse in evidenta

M1
Click for zoomClick for zoomClick for zoom
M2
Click for zoomClick for zoomClick for zoom
M3
Click for zoomClick for zoomClick for zoom
M4
Click for zoomClick for zoomClick for zoom

Tai rosiile fiecare separat si recoltez semintele de la fiecare. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/recoltare_seminte/ http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/recoltare_seminte/

Apoi incerc prin spalare cu apa sa indepartez cat mai multa din partea carnoasa de pe ele, folosind o sita si un jet de apa.

Semintele rezultate sunt asezate pe o bucata de servetel pe care am scris sursa semintelor. Nu am nevoie de multe.

Ele vor fi folosite in viitor pentru rasaduri intr-o metoda originala, gen munca de chinez batran, insa care se poate aplica in cazuri de hobby, asa cum fac eu.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/diy/recoltare_seminte/ Poate si tie o sa-ti faca placere aceasta activitate.
Nu ezita sa alegi semintele si sa le folosesti!
Nu vorbim de aspectul pecuniar... poate fi mai ieftin sa le cumperi din piata. Insa daca te ocupi personal, o sa ai o satisfactie extraordinara sa vezi cum creste din ea o planta matura si folositoare. Sunt si esecuri... insa te motiveaza sa continui. Si uite asa o sa intri in minunatul ciclu al vietii: primavara, vara, toamna, iarna... si o sa-ti dai seama ca nu-i grav ca vine iarna.

In fond se pregateste o noua primavara. Dar trebui sa fi pregatit si sa sti de ce vine primavara.

ps. aude si guvernul (merita scris doar cu litera mica)? Au inteles oare care sunt "semintele" si ce ar trebui ei sa faca cu ele? Le-au cam trimis peste hotare si "primavara" o sa ne prinda fara. Si la ce bun o primavara fara seminte?!

6 comentarii :

  1. Super.
    Eu vreau sa incep de anul asta sa fac niste culturi in ghivece pentru ca nu am pamant pentru asta. Inca nu stiu ce sa pun si cum dar vreau cateva legume comune. Anul trecut am avut niste ierburi: busuioc, cimbru, marar si patrunjel. Mi-au prins tare bine la salate.
    As incerca niste salata verde. Si sa culeg frunzele exterioare cand fac salate astfel incat planta sa creasca continuu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Depinde de salata. Si eu am citit de acest procedeu, pe net. Insa salata mea "imbatraneste" si din centru creste o tulpina batoasa.
    Am vazut din pozele/filmele tale ca ai putin loc pe langa casa. Incearca sa folosesti niste recipiente mai mari, galeti de plastic, un butoi de plastic taiat pe lungime, etc. Eu am incercat in balcon, insa la mine bate soarele si variatiile de temperatura sunt mari. In schimb la rasaduri le merge bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Locul ala de langa casa nu e al meu. Suntem doua case intr-o singura curte si eu am doar trotuarul de langa casa. Oamenii au fost de treaba cat sa nu puna gard ca sa fiu ca la puscarie :)).
    Am sa incerc anul asta in niste ghivece. Faza e ca la mine nu am aproape deloc soare. E mai mult umbra. Pot creste fara lumina solara directa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salata nu are nevoie de lumina directa. Este nevoie doar de o intensitate a luminii.
    Iar rosiiloe, la ce am observat eu in ultimul timp cand soarele arde puternic, le-a mers chiar mai bine intr-un loc unde au avut soare direct doar vreo 3 ore pe zi.
    http://lmgtfy.com/?q=upside%2Bdown%2Btomato
    sau asta
    http://www.treehugger.com/galleries/2009/07/container-gardening-options-for-small-spaces.php?page=1
    Sau niste placi reflectoare care sa aduca soarele in zona ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar, cat graiti! Eu am invatat de la mama mea sa recuperez semintele din fructul plantei pentru a avea si la anul urmator rod in gradina.
    Am primit, tot de la mama, niste seminte de patlagica, aduse de la Sighisoara. A spus si cum se numeste soiul din care provin, dar acum chiar nu imi aduc aminte. Ideea e ca ajunge cam la 300-400g una bucata rosie, sunt foarte suculente si gustoase.
    In ceea ce priveste, semintele gasite pe piata, am inteles ca, unele sunt tratate pentru ca planta sa nu faca nici macar floare (gen, busuiocul pe care l-am avut in gradina anul trecut), sau sa nu poti obtine un nou rasad din samanta recuperata.
    Cum ati spus si dumneavoastra sunt multe de spus aici...

    RăspundețiȘtergere
  6. Introducand pe piata soiuri hibride care nu fructifica, producatorul se asigura ca are ce vinde si la anul.
    Faptul ca aceste soiuri au inlocuit insa cele "traditionale" consider eu ca este un real pericol. Nu sunt tratate (sau poate sunt si nu stiu eu)... in general se manipuleaza genetic astfel incat chiar daca fructifica, fructul sa nu fie fertil. :(

    RăspundețiȘtergere