Fierastrau de buzunar

Pocket Chain saw
Va place sa mai adunati un lemn...asa "just in case"? Bune pentru un maner de cutit sau in viitor, impulsionati de minunatele lucrari ale lui Vasile, vreo lingura sau cana? Mie sigur imi place!
Una dintre probleme a fost o scula care sa ma ajute cand cioturile erau mai groase. Exista "fierastarele briceag", am si eu unul. Insa cand lemn este gros, este cam incomod de folosit. Ma batuse gandul sa-mi fac eu un dispozitiv de taiare. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/
Aveam doua proiecte: unul clasic dintr-o lama de fierastrau standard si mai avusem o idee in care sa folosesc un lant de drujba.
La cel din drujba am renuntat. Lantul are o latime de taiere cam mare, ceea ce implica o forta mare.
Am incercat sa folosesc zalele de la un lant de bicicleta dar implica un consum mare de timp... si tocmai asta imi cam lipseste.
Am gasit in schimb pe net un review (ce bun si net-ul asta) iar la arcuri-si-cutite au adus o versiune la 89 RON. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Detalii:
- lungime zala - 23 mm
- lungime lant - 700 mm
- lungime cu manere - 1100 mm
- grosime - 2 mm
- carare (grosimea de taiere) -3,5 mm


Astazi mi-am facut timp si am dat o raita prin padurea de langa mine pentru a gasi un ciot pe care sa-l incerc. A batut vantul tare acuma vreo cateva saptamani. Pinii singuratici cad unul dupa altul. Au ramas destul de putini si nu mai au cum sa se sprijine unul pe altul.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Frumos cerul. Albastru si natural.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Cum adica natural?
Pai daca ma uit mai bine nu mai este nici o dara artificiala lasat de vreun avion.
De 24 de ore nu se mai zboara si pe langa linistea neobisnuita de la orele cand "zumzaiau" deasupra Sibiului avem parte de un cer mai "natural" ca niciodata.
De cand ma stiu, daca priveam pe cer (ziua sau noaptea) erau semne evidenten ale zborurilor - dare sau lunimite palpaind.

Gandind la una sau la alta am ajuns la "Pinul Corbului".
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Un corb si-a facut cuib intr-un pin.
Pacat ca nu am teleobiectiv sa-l vedeti si voi. dar este acolo, cedeti-ma pe cuvant. http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Ma saluta, pe limba lui. Nu am timp de el.

Uite o creanga cazuta de la alt vant puternic.O sa o folosesc pentru teste.

Lantul este prevazut cu doua inele de legatura si doua manere cu o bucata de snur. Cel putin pentru bratele mele, lungimea este mare asa ca prefer sa bag manerele direct in inele metalice.
Nu am posibilitatea sa filmez... asta este sper sa va multumiti cu atata si sa ma credeti pe cuvant.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ O creanga de 10 cm am taiat-o in 32 de secunde. Poate tot atata imi lua si cu un ferestrau normal... insa nu-l puteam baga in buzunar. Mai tai o bucata asa sa am de o cioplitura.

http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Se va bucura sotia cand ajung acasa si mai ingesui prin apartamentul si asa mic alte doua bucati de lemn. Dar de 22 de ani a invatat ca nu are cum sa ma mai schimbe.

Una peste alta, taie bine, insa cel putin pentru mine a fostun adevarat exercitiu. Pozitia si muschii folositi (de fapt cei pe care nu prea-i  folosesc) m-au facut sa transpir.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Daca toti taietorii de lemne ar folosi asa ceva s-ar gandi de doua ori inainte sa taie un arbore :P.

Mai avem nevoie de pini. Nu o sa-i tai eu, insa o creanga daca mai cade este pacat sa-i dam "a doua viata".

Insa intr-o padure ne-ngrijita, cum este aceasta, de multe ori plantele parazite fac ravagii. Drept multumire pentru creanga, curat pinul de iedera care-i suge din vlaga.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/
Idera are niste radacini micute care intra sub coaja si in timp urcandu-se pe trunchi ajunge sa-l "sufoce".

Asa, doua taieturi, tragem jos coarda iederii.
Acuma esti bine.
http://i239.photobucket.com/albums/ff183/cipm66/cmuntean/bushcraft/pocket_chain_saw/ Se va urca iarasi pe trunchiul tau... dar mai trec pe aici. Trebuie sa platesc cumva pentru lemnul ce mi-l dai.

Sa cresti mai mare! Si sa te ti bine, se anunta ploaie si vant puternic.



Ai grija si de corb, ca asa-i frumos: sa ne sprijinim unii pe altii.

3 comentarii :

  1. Pfuai.... mi-au facu ochii ca ledu de la hardisk si eu imi iau unu. Felicitari si pentru experimentu cu piroliza si mie mi-a iesit destul de bine in toamna trecuta dintr-un butoias de bere. acum vreau sa fac varianta imbunatatita cu ventilator cu baterie mica. spor

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa sti ca face serviciu.
    O sa-i fac o mica adaptare. Am pierdut un ochi de sarma de care se prind manerele.
    O sa vin cu update.

    RăspundețiȘtergere
  3. @mitza
    am deja un butoi de ulei disponibil... insa mai greu cu timpul si cu spatiul de lucru.
    O sa-ti urmaresc blogul sa vad un rezultat. Spor si tie!

    RăspundețiȘtergere