Este bine cand sti putina teorie si o si folosesti. Intr-un alt experiment am descoperit ca intr-adevar in timpul arderii in lipsa de oxigen (piroliza), se obtine un amestec de gaze inflamabile (nu eu am inventat asta). Cateva persoane, printre care ma numaram si eu, erau de parere ca in casa producerea de panza carbonizata este greu de realizat din cauza fumului. Conform teoriei...
citeste mai departe
se poate evita acest lucru.
Pentru a veni in intampinarea entuziastilor care nu mai au rabdare asteptand ocazia unui gratar, m-am oferit eu de cobai si am testat teoria in bucataria proprie. EVRIKA! Experimetul a reusit fara a produce fum si represalii din partea consoartei.
Pentru cei interesati cateva detalii ale procesului:
- am folosit o cutie de Ness cu capac gaurit (cea folosita intr-un experiment anterior)
- am introdus o bucata mica de panza de la niste blugi scosi din uz
- am pus cutia pe aragaz cu capacul in jos
- dupa cateva minute, cam cand ar fi trebuit sa iasa fum pe orificiul din capac, in locul fumului a aparut o flacara, exact cum ma asteptam.
- flacara s-a stabilizat si a ars linistit vreo 10 minute.
- cand flacara s-a stins am luat cutia de pe aragaz si am scos-o in balcon iar dupa ce sa racit am studiat rezultatul.
Concluzia:
Se poate obtine panza carbonizata "inside", fara fum daca print-o anumita metoda (in cazul meu a fost intoarsa cutia cu orificiul de iesire a fumului catre o flacara aragazului), se obtine aprinderea gazelor care ies din cutie.
Imagini:
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu