Destul de ciudate traducerile din limba engleza... dar ce sa-i faci, panza-carbonizata sa-i ramana numele. Atunci cand facem focul ne este mult mai usor daca plecam de la o sursa de tip jar decat de la flacara. Vantul stinge usor o flacara mica, insa o sursa de jar mica va fi activata de suflarea vantului.
Pentru asta am adoptat folosirea in anumite cazuri a acestui material. Ce este de fapt? O panza 100% bumbac sau alt material natural (in sau canepa) care este ars in absenta oxigenului...
citeste mai departe
Rezultatul va fi un material care prinde usor orice scanteie si se aprinde la fel de usor.
Necesar de materiale:
- o cutie care sa aiba un capac (eu folosesc o cutie de Amigo)
- material textil (pot fi bucati din blugi vechi sau alte materiale din BBC)
- o sursa de caldura (aragaz sau un foc)
Datorita fumului degajat, este preferabil sa se execute actiunea in natura.Iar legat de fum o mica observatie: dupa teoria capatata in cadrul "experimetului Piroliza artizanala", acel fum de fapt este combustibil si se poate face sa dispara daca exista o flacara deschisa in zona. In acest fel cantitatea de fum se reduce considerabil.
Ca de obicei reducerea comentariilor legate de experimentele cu foc, se poate realiza printr-o invitatie la gratar (cel putin asa procedez eu... si tine).
Operatia nu este complicata iar etapele le dau mai jos:
1. introducem cateva bucati de panza in cutie. Este bine sa existe spatiu pentru circulatia aerului. Carbonizarea va fi mai de calitate.
2. aprindem gratarul si asezam cutia langa. La acest moment posibilitatea ca pofticiosii sa se afle prin preajma este mica deci nu vor fi comentarii rautacioase.
3. in mod normal din cutie va iesi un fum albicios. Abia in momentul in care acesta inceteaza a mai iesi se considera operatiunea incheiata.
4. aici am intervenit cu imbunatatiri: daca fumul este combustibil... hai sa-i dam foc. Si am reusit. S-a aprins si am scapt de fumul din cutie.
5. am nivelat jarul si am lasat cutia in continuare acolo fiind mascata de carne ;)
6. dupa ce comesenii au trecut la bere si nu mi-au mai dat atentie am scos cutia
7. si m-am bucurat de rezultat.
Imagini:
Foarte util, data viitoare voi incerca si eu.
RăspundețiȘtergereSalut Bogdane. Ma bucur daca iti este util.
RăspundețiȘtergereNu uita insa de mici ;) face parte "din garnitura".