Experimente - piroliza artizanala

Principiul pirolizei - wikipedia
Asta-i buna am ajuns sa studiez aspecte fierbinti, care in timpul scolii ma lasau "rece". De ce ma intereseaza piroliza? Dupa cum am gasit pe net prin acest procedeu se poate obtine carbune din materiale lemnoase iar folosind materie organica rezultatul ar putea fi un material de tipul celui folosit de bastinasii din Amazon pentru amendamentul solului. Imbunatatirea calitatii solului? pai asta ma intereseaza si pe mine. (vezi Terra-preta) mi-ar prinde bine in gradina. Sa nu uit ce bine mi-ar prinde carbunele pentru gratar si pentru alt vis al meu... forjarea diferitelor obiecte din fier.
Pentru un "baiat de bloc" experimentele care implica foc si fum sunt imposibile de realizat din motive simple de inteles (vecini, nevasta, ect) si de aceea a trebuit sa gasesc un modalitate prin care experimentele fierbinti sa fie mai usor ingaduite. "Gratarul" este exact activitatea care permite jocul cu focul si experimentele "nevinovate". E si daca tot este loc de foc so fum... nu strica sa-mi improspatez colectia de panza carbonizata (char cloth). Dar asta este o alta poveste.

Deci conform teoriei cand combustibilul (lemnul) este incalzit emana CH4, H2, si alte substante inflamabile care pot fi folosite pentru intretinerea arderii. "Dispozitivul" meu va trebuie sa-mi permita sa incalzesc combustibilul si in acelasi timp daca este posiobil sa folosesc gazele emanate pentru intretinerea arderii. Pentru un test nu am nevoie de cine stie ce materiale. Imi va trebui o incinta metalica pentru materialele pe care doresc sa le carbonizez si o incinte exterioara. Cel mai usor le pot face din doua cutii metalice. Traiasca boxa unde adun "toate prostiile"... ca te miri cand imi vor fi bune la ceva.

Next step realizarea l-a scara mica.
1. Se ia una cutie de Bolero (nu este obligatoriu, asta am avut eu) si una mai mica de tomate care sa incapa in prima si sa ramana vreo 2 cm pe raza
2. se scurteaza cutia de tomate astfel incat capatul acoperit sa fie undeva pe la jumatatea cutiei exterioare
3. la baza cutiei exterioare se executa niste decupaje pentru admisia aerului
4. la jumatatea inaltimii cutiei exterioare mai dam o serie de gauri cu scopul de a imbogatii catitatea de aer din cutie
5. cutia de tomate se incadreaza perfect in cutia de Bolero... sunt facute una pentru alta
6. intre doua cefe pe gratar se "incarca" cutia interioara cu bucati de lemn si se introduce in Bolero cu partea inchisa in sus
7. se adauga bucatele de lemn si doi carbuni donati de gratarul pe care sfaraie carnea si se aprind
8. dupa 10 minute se observa in interior flacari care banuiesc ca sunt de fapt gazele aprinse, emanate din cutia interioara
9. rezolv si problema gratarului iar intr-o scurta pauza inspectez cutia (aprox dupa o ora)
10. cutia exterioara este rece iar cea interioara plina de carbune

Imagini:
Cautam niste cutii Marcam orificiile de admisie aer jos Schimbam cutia interioara si ajustam inaltimea
Spatiu intre cutii Al doilea rand de perforatii Se potrivesc bine
Material ce urmeaza a fi carbonizat Material ce va arde Gaze aprinse
Gaze aprinse Carbune Carbune
Concluzie:
- gratarul a fost bun
- experimentul a fost elocvent. Am obtinut carbune. Poate fi folosit atat pentru foc cat si pentru experimentul Terra preta. De acum inainte o sa folosesc toate resturile vegetale din gradina in acest scop.
- trebuie sa trecem la operatiunea "Big mama" adica un dispozitiv mai mare ( de fapt doua butoaie care sa intre unul in celalalt). Mai greu... ca asa ceva nu am prin pivnitza... dar o sa gasim o solutie daca ne dam interesul.

4 comentarii :

  1. Am gasit sursa pentru butoaie... mai ramane sa vina primavara si vom testa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am mai rumegat un pic ideea ta. Din cate stiu eu printr-un procedeu asemanator se obtine si gudronul (tar). Adica pui lemnele intr-o cutie cu o gaura in capac si pui cutia cu capacul in jos peste alta cutie. Deasupra faci focul exact cum ai facut tu. Si se scurge acest gudron in cutia de jos iar in cutie lemnele se fac carbuni. Tu ziceai ca vezi flacari. Cred ca erau gazele emanate de gudron. Cica este foarte inflamabil. Asta daca vrei sa incerci sa faci :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, stiu la ce te referi :) si eu sunt "un mic ventilator" Ray Mears (mini-fan se poate spune) iau si dau mai departe; am vazut in filmul Sweden [ http://www.cmuntean.ro/site/bushcraft/filme/filme-ray-mearsyt/47-suedia# ]. Insa din cate stiu eu tar-ul se scoate doar din cateva esente, in special din pin. Oricum gazele imflamabile ies la orice carbonizare. Nu stiu daca ai vazut experimentul meu http://www.cmuntean.ro/site/evadari/58-experimente/76-char-cloth-inside , s-a aprins si de la carbonizarea materialului de blug. Daca reusesc "dispozitivul" vreau sa-l folosesc si pentru a incerca sa carbonizez materiale organice... am eu in gand ;) (terra-preta)

    RăspundețiȘtergere